Sindicatul Diamantul expune un caz de calcul greșit al excelenței, implicând formula ascunsă utilizată de MAISAL pentru estimarea salariilor.
Informațiile dezvăluite includ utilizarea coloanei 3, care conține salariul de bază brut din decembrie 2009 majorat cu 10% și încă 25%, fără ca această metodă să fie clar detaliată. Sindicatul Diamantul, prin intermediul unității de poliție, a adus la lumină această practică opacă, care a fost necunoscută inclusiv șefilor de servicii financiare până în decembrie 2023. (Cristina T.).
Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, plasat sub control judiciar în dosarul de corupție/Arestări și propuneri de arestare preventivă – Ziarul Incisiv de Prahova
Fostul primar al municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, care în ultima sa zi de mandat a fost reţinut într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti ce vizează mai multe fapte, a fost pus sub control judiciar, au precizat, vineri, surse judiciare citate de Agerpres.
Potrivit surselor citate, tot sub control judiciar a fost plasat şi administratorul unei firme care fusese reţinut în acelaşi dosar.
Alte două persoane, între care un jurnalist şi un administrator al unei alte societăţi comerciale, vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, arată sursele citate.
„La data de 24 octombrie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri din cadrul SGA Dâmboviţa, DGA-Structura Centrală, SJA Buzău, IPJ Dâmboviţa şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile ‘Matei Basarab’ din Ploieşti, au efectuat şapte percheziţii la locuinţele a trei inculpaţi şi sediile sociale ale mai multor societăţi comerciale, inclusiv SC Hale şi Pieţe SA Ploieşti, în dosar efectuându-se cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, şantaj, uzurparea funcţiei, ultraj, purtare abuzivă”, a informat, joi, un comunicat al PCA Ploieşti.
Conform sursei citate, în perioada aprilie-septembrie 2021, suspectul V.A.L. (Volosevici Andrei Liviu – n.r.), în calitate de primar al municipiului Ploieşti, ar fi adresat injurii şi ameninţări, în mod repetat, preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Hale şi Pieţe Ploieşti pentru ca acesta să rezilieze/încheie contracte de închiriere a unor spaţii comerciale cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Din cei patru reținuți ieri seară (Andrei Volosevici, pseudo-jurnalistul șpăgar și șantajist, omul de casă și mâna dreaptă a procurorului „Portocala”, respectiv Stavri Cătălin de la ziarul de șantaje Incomod Prahova, nașul acestuia Belu Claudiu, un alt șantajist și borfaș, și administratorul Puiu de la Hale și Piețe), Volosevici și administratorul vor intra în control judiciar, iar pentru cele două personaje toxice din crima organizata din Prahova, respectiv Stavri și Belu, se va solicita propunerea de arestare pentru 29 de zile.
Corupția la vârful Primăriei Ploiești: Dezvăluiri despre Andrei Volosevici și rețeaua de ilegalități
Un final tragic pentru mandatul lui Andrei Volosevici
Ultima zi de mandat a lui Andrei Volosevici la Primăria Ploiești s-a încheiat într-un mod extrem de nefavorabil. Este esențial să recunoaștem rolul ziarului Incisiv de Prahova în expunerea acestor grave fapte de corupție. De aproximativ trei ani, publicația noastră a dezvăluit detalii despre această grupare organizată de criminalitate economico-financiară. Este cert că și cei care l-au protejat pe Volosevici trebuie să răspundă penal, în special polițiștii corupți, printre care se evidențiază Frangulea Alexandru, numit la conducerea DGA Prahova tocmai pentru a îngropa acest dosar.
Rolul esențial al ziarului Incisiv de Prahova în expunerea corupției
Merită lăudat procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care, similar cu situația din dosarul WHITE TOWER puternic legat de mafia imobiliară, a realizat anchete în colaborare cu ofițeri din S.G.A. Dâmbovița, D.G.A. – Structura Centrală, S.J.A. Buzău și I.P.J. Dâmbovița, evitând implicarea ofițerilor din IPJ Prahova.
Funcționarii corupți și protecția ilegalităților
Pseudo-Jurnalistul Cătălin Stavri, cunoscut pentru problemele sale cu drogurile, este omul de teren folosit ca interfață vizibilă pentru a ascunde ilegalitățile grupării. El reprezintă ultima verigă a activităților ilicite, fiind specializat în jurnalism de șantaj. După ce a expus mai multe nereguli ale chestorului Mirițescu, cei doi au ajuns la o înțelegere, devenind „parteneri în crime”, iar Stavri a devenit de fapt un acolit al acestuia – dacă am folosi un limbaj mafiot, l-am putea descrie drept soldatul grupării.
Cătălin Stavri: de la luptător anticorupție la complice
Profitând de informațiile transmise de polițiști corupți și de intervenția directă a chestorului Mirițescu, Cătălin Stavri solicita și primea beneficii financiare direct de la agenții economici din Prahova. Aceștia erau șantajați prin amenințări cu publicarea unor materiale de presă defăimătoare sau cu inițierea de anchete penale.
De asemenea, cei de la ziarul Incisiv de Prahova au fost amenințați, șantajați și denigrați de pseudo-jurnalistul Cătălin Stavri, exact pentru a împiedica dezvăluirile noastre. Cu toate acestea, o nouă investigație realizată de redacția noastră a fost finalizată cu succes, primind confirmarea din partea procurorilor.
Schema de corupție: Voturile romilor din Ploiești în schimbul banilor
CUM A CUMPĂRAT VOLOSEVICI VOTURILE ROMILOR PLOIEȘTENI, ÎNȘELÂND UN OM DE AFACERI CU 210.000 DE LEI
Andrei Volosevici a realizat o strategie controversată pentru a obține voturile romilor din Ploiești, implicându-se în afaceri dubioase și înșelăciuni. Cătălin Stavri, inițial adversar al chestorului Mirițescu și cunoscut pentru imaginea sa de luptător împotriva corupției din poliție, a ales să se alăture rețelei corupte din primărie, devenind omul de teren al lui Volosevici și colaborator al unor politicieni și oameni de afaceri.
Între escrocherie și promisiuni: soarta contractelor cu Primăria
Stavri colabora cu Alexandru Frangulea, supranumit „Căpitan la 15 ani”, beneficiind de informațiile oferite de acesta pentru a șantaja antreprenori locali. Volosevici îl folosea pe Stavri în diverse scheme dubioase, unde acesta negociază și primește mită în numele primarului. În rechizitoriul DNA, Stavri apare mai frecvent decât Volosevici în contexte legate de ilegalitate, fiind prezent în momente cheie.
La alegerile locale din 2020, Stavri a fost legătura dintre Volosevici și omul de afaceri rom, G.V., care a avut rolul de sponsor, facilitând contactul cu liderii informali din cartierele ploieștene cu o populație preponderent romă. Aici se includ zonele Mimiu (1800 potențiali votanți romi), Radu de la Afumați (500 votanți) și Bariera Basarab (300 votanți). Stavri a mediat un acord prin care se oferea o „atenție” de 100 de lei pentru fiecare votant, plus 20.000 – 30.000 de lei pentru organizarea unei petreceri dedicate romilor în ziua alegerilor, cu mâncare și băutură.
Totalul estimat al acestei operațiuni a variat între 200.000 și 300.000 lei, sumă ce urma să fie plătită de G.V. în schimbul unor contracte pentru prelucrarea apelor uzate din județ, cu scopul recuperării investiției. Promisiunea de a îmbunătăți condițiile de trai ale romilor includea asfaltarea cartierului Mimiu.
Stavri a cerut 300.000 lei de la G.V., care a acceptat să plătească în tranșe, până în ziua alegerilor. Cu trei zile înainte de vot, G.V. i-a oferit lui Stavri 130.000 lei, dintre care 80.000 lei au ajuns la liderul comunității din Mimiu. 70.000 lei au fost împărțiți votanților sub forma unor cadouri de 100 lei, în timp ce restul de 10.000 lei a fost reținut de lider pentru a compensa verii săi care l-au ajutat.
Destinul sumelor rămase neclare
Ce s-a întâmplat cu celelalte 50.000 lei din totalul de 130.000? Acestea au fost păstrate de Cătălin Stavri, cu argumentul că erau necesare pentru alte cheltuieli electorale. În zilele următoare, G.V. i-a mai oferit lui Stavri 80.000 lei pentru mită electorală adresată romilor din cartierele Radu Afumați și Bariera Basarab. Din aceștia, doar 10.000 lei au fost dați celor patru lideri informali pentru mobilizarea votanților, iar destinul restului de 70.000 lei rămâne neclar, cert fiind că nu au ajuns la votanți.
Timp de șase luni, omul de afaceri a încercat să își onoreze contractele preferențiale cu Primăria, însă Cătălin Stavri, purtătorul de cuvânt al lui Volosevici implicat în afaceri dubioase, l-a amăgit constant, amânând nejustificat orice finalizare a acestora. Astfel, omul de afaceri a fost escrocat de 210.000 lei de către indivizi influenți din societate.
Pentru a nu rămâne complet în pagubă, omul de afaceri a apelat la Stavri, prin intermediul unui cunoscut, cerându-i să medieze prelungirea unui contract cu fabrica de sucuri Timbark care viza gestionarea apelor uzate, precum și obținerea unei clauze de exclusivitate pe această activitate. Stavri a acceptat să intervină, dar cu condiția ca G.V. să cedeze 50% din noul contract către firma unui prieten, Claudiu Bellu, proprietar de restaurant. Omul de afaceri a fost de acord, dar a dorit să includă o rudă în acest aranjament, astfel profitul urmând a fi împărțit astfel: 50% la G.V., 25% la Stavri.
Ulterior, Stavri a solicitat de la G.V. 10.000 lei pe care să-i folosească ca mită pentru directorul Timbark, în schimbul mult doritei exclusivități și a extinderii serviciilor pentru apele uzate. Ca argument pentru această intervenție, Stavri a invocat o cunoștință din Garda de Mediu, o directoare ce avea atribuții în emiterea avizelor necesare pentru Timbark, care ar putea influența semnificativ obținerea contractului în condiții favorabile.
Spre deosebire de așteptările anterioare, de această dată lucrurile au avut un rezultat pozitiv: contractul a fost nu doar prelungit, ci și prețul serviciilor a fost dublat, iar volumul serviciilor a crescut. Pentru a asigura legalitatea fondurilor, a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii de publicitate și consultanță între firma lui Bellu (Bell Studio Expresiv) și cea a lui G.V. (Gentoil SRL). În realitate, nu a fost creat niciun material publicitar, dar banii au avut flux constant către contul firmei.
Pe de altă parte, administratorul asociat al firmei lui G.V. susține că procentul din încasările Gentoil care ajungea la firma lui Bellu nu era de 25%, ci de 10%. De asemenea, el afirmă că cei 10.000 lei oferiți echipei Stavri-Bellu pentru a fi dați ca mită directorului Timbark au fost clasificați sub forma unui contract de comision. Totuși, nici de această dată lucrurile nu au decurs conform așteptărilor: contractul a fost reziliat după doar șase luni, iar din cei 20.000 lei transferați firmei lui Bellu, doar 3.000 lei ajungeau la ruda lui G.V., Stavri pretinzând că o parte semnificativă a sumelor s-a dus sub formă de cotizație lunară către misterioasa directoare de la Mediu.
Beneficiile pentru Claudiu Bellu
Ca un mic bonus pentru rolul său în această schemă, Bellu a beneficiat de furnizarea unor servicii de catering pentru administrația locală, prin intermediul prefectului de Prahova.
G.V. susține că i-ar fi împrumutat lui Stavri 12.000 euro pentru ca acesta, în calitate de „bărbat de onoare”, să returneze o mită inițială dată de un angajat al Poliției (IPJ Prahova), Iustin Panait, care dorea să devină director al instituției Politiei Locale Ploiesti. Acesta ar fi fost forțat să încalce o reglementare care impunea ca un șef al Poliției Locale să aibă o vechime de minim 7 ani pe un post care necesită studii superioare, un aspect confirmat de un coleg al lui Panait, care a menționat că Panait îl informa despre încercările sale de a scurta calea în carieră.
Despre toate aceste dezvăluiri, puteți accesa arhiva ziarului nostru începând de acum 3 ani de zile (aici),(aici),(aici),(aici), etc.
Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele și rămâne în zona sa de competență nu reprezintă un pericol pentru societate. El susține că deciziile greșite ale unui astfel de individ afectează mai mult propria persoană și, eventual, câțiva ghinioniști din cercul său de interacțiune. Aceștia pot fi considerați utili statului și societății atâta timp cât nu își depășesc condiția.
Problema apare însă atunci când prostul acumulează putere, depășind artificial condiția sa prin relații și influențe, ajungând în funcții de decizie unde poate lua măsuri distructive. „Acest gen de prost reprezintă o amenințare pentru securitatea statului,” avertizează Pascut, adăugând că, atunci când se combină prostia cu „răufăcători” – indivizi inteligenți care acționează în interes personal – pot apărea efecte distructive exponențiale în sistemul de stat.
Referindu-se la contextul în care a fost adoptată OUG 59/2017, Pascut subliniază distrugerea pensiilor militare prin erodarea puterii de cumpărare și a echității între generații. El argumentează că această măsură a fost rezultatul unei combinații fatale de decizii proaste și interese personale atât din partea decidenților politici, cât și din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MAN).
Pascut reclamă că modificările aduse pensiilor au avut un impact profund asupra celor care își planificaseră viața în funcție de repere clare și predictibile legate de cariera lor în domeniul ordinii și apărării. Aceasta a fost o distrugere a încrederii în sistemul de pensii, care afecta nu doar prezentul, ci și viitorul militarilor pensionari.
În ceea ce o privește pe fostul ministru Lia Olguța Vasilescu, Pascut menționează că aceasta a încercat să se disocieze de responsabilitatea pentru efectele OUG 59/2017, acuzându-i pe miniștrii MApN și MAI că au fost cei care au semnat, dar nu au explicat ulterior deciziile lor. Fostul ministru al Muncii a insistat că inechitățile actuale în pensiile militare au fost create cu sprijinul conducerii MApN, interesate de păstrarea privilegiilor proprii.
Această discuție evidențiază provocările cu care se confruntă sistemul de pensii militare din România și implicațiile pe care deciziile politice le au asupra celor care au servit în forțele armate. Emil Pascut îndeamnă la o reevaluare a măsurilor adoptate și la o responsabilizare a celor implicați în deciziile care afectează viețile a zeci de mii de oameni. (Cerasela N.).
SlotResponsabil este primul tool de acest fel din România și are ca rol responsabilizarea jucătorului roman de jocuri de noroc.
iCazino.ro lanseaza azi primul instrument de responsabilizare a jucatorului de jocuri de noroc din Romania. Este vorba de SlotResponsabil, un calculator de buget lunar pentru jucatorii de cazino. Scopul acestui tool online este de a responsabiliza jucatorii de jocuri de noroc si de a ajuta la crearea unui ecosistem sustenabil in industria de jocuri de noroc din Romania.
De ce SlotResponsabil?
Cu ajutorul a multi ani de experienta, nenumarate discutii cu jucatorii si cu operatorii de jocuri de noroc dar si ani de zile de colectare de date, echipa iCazino a descoperit ca un buget echilibrat bazat pe venitul lunar este cheia succesului pentru toti jucatorii de termen lung din industria de gambling. Acesti jucatori ce isi stabilesc bugetul lunar in baza venitului propriu obtinut, tind sa considere jocurile de noroc ca si o distractie, evitand capcana de a crede ca jocurile de noroc sunt un mod de a te imbogati.
Astfel, acesti jucatori nu prezinta niciodata semne de dependenta, nu fac alegeri financiare iresponsabile si duc o viata echilibrata. Echipa iCazino a vazut acest lucru ca pe viitorul spre care va trebui sa tintim cu totii, opinia publica dar si oamenii din industria de jocuri de noroc, iar SlotResponsabil este primul instrument din Romania care va ajuta cu educarea jucatorilor de jocuri de noroc spre acest tel al industriei, responsabilizarea si sustenabilitatea.
Cum functioneaza SlotResponsabil?
Desi aplicatia in sine pare simpla, in spate are algortimi complecsi care ajuta jucatorii sa nu joace niciodata peste limitele lor financiare. Acestea fiind zise, echipa iCazino.ro a incercat sa faca interfata grafica cat mai simplu de utilizat rezultand in urmatorii pasi:
1) Iti stabilesti venitul lunar.
2) Iti setezi valoarea pariului per rotire dorit.
3) Alegi suma procentuala din veniutul lunar pe care esti dispus sa o joci din cele 3 optiuni: Economic (3%), Mediu (7%), Riscant (12%)
3) In baza acestor date introduse, SlotResponsabil iti va spune cate sesiuni de joc poti avea in fiecare luna.
Dupa studii indelungi si nenumarate discutii cu jucatorii, echipa iCazino a ajuns la concluzia ca o sesiune de joc distractiva nu depaseste 1 ora pe zi. Studiile proprii au aratat ca orice sesiune de joc mai lunga de 1 ora pe zi scade nivelul de satisfactie al jucatorului, de aceea SlotResponsabil este configurat pentru sesiuni de joc de o ora pe zi maximum.
„Am anuntat o surpriza pentru industria de jocuri de noroc din Romania ne-am tinut de cuvant. Ba chiar am reusit lansarea acestui instrument numit SlotResponsabil chiar mai devreme decat deadline-ul propus initial. Sunt mandru de realizarea echipei noastre si de faptul ca am reusit sa fim primii din Romania care lanseaza un tool de responsabilizare al jucatorilor de jocuri de noroc.
Cu SlotResponsabil la indemana sunt optimist ca in cativa ani vom vedea foarte multi jucatori responsabili si vom face impreuna o industrie a jocurilor de noroc sustenabila in Romania. Jucatorii au numai de castigat daca invata sa-si dozeze bugetul lunar si mai ales asteptarile, intelegand ca jocurile de noroc sunt doar o forma de entertainment, o distractie, si nu un mod de a castiga bani sau de a te imbogati.
Singurul mod de a iti creste nivelul de trai este, in continuare, munca. Este la fel ca acum 1000 de ani si va ramane asa pe vesnicie. Jocurile de noroc sau gambling-ul trebuie privit doar ca un hobby, ca si pescuitul sau mersul la cinema. Daca reusim sa ajutam jucatorii romani sa se adapteze la acest mod de a gandi, cu siguranta in scurt timp industria de gambling din Romania nu va mai avea o imagine atat de negativa. Si, din punctul meu de vedere, SlotResponsabil este primul pas in aceasta directie.”Radu Ursache, CEO iCazino.ro