Connect with us

Exclusiv

5 modalități prin care îți poți crește stima de sine

Publicat

pe

Stima de sine a unei persoane adulte este produsul tuturor experiențelor de viață avute, mai bune sau mai puțin bune, dar și în mare parte, a copilăriei timpurii.                    Ajungem la vârsta adultă cu un imens bagaj de convingeri despre propria persoană, care nu de puține ori, lucrează în defavoarea noastră. Modul în care te raportezi la tine însuți îți dictează acțiunile de zi cu zi, cum relaționezi cu cei din jurul tău și per total, cum îți trăiești viața. 

     Din nefericire, mult prea multe persoane ajung la vârsta maturității cu un respect de sine prea scăzut, care le influențează negativ fiecare aspect al vieții. Însă din fericire, există modalități practice care te pot ajuta, chiar și câtuși de puțin, să îți recapeți încredere în forțele proprii și să aduci un plus de iubire către cea mai importantă persoană din viața ta, și anume tu. 

     Dacă și tu consideri că ai avea nevoie de un sfat despre cum ai putea să îți crești stima de sine, noi am reunit pentru tine, în rândurile ce urmează, 5 astfel de sfaturi.

 

5 sfaturi care te pot ajuta să te simți mai bine în legătură cu propria persoană

 

  1. Încearcă terapia – psihoterapia este o unealtă la îndemâna tuturor, care te poate ajuta să vezi viața cu alți ochi. Este foarte important să găsești un terapeut cu care să rezonezi și care să te poată ghida, astfel încât poți scăpa de credințele limitative, poți vindeca traume vechi pe care poate, chiar nici nu știai că le ai. Terapeutul te poate îndruma să vezi că adevărata ta valoare nu stă în validarea celor din jurul tău sau în felul în care aceștia se raportează la tine. Așadar, dă o șansă și terapiei și trateaz-o ca pe un experiment de dezvoltare. Cu siguranță nu vei regreta! 
  2. Ai grijă de aspectul tău fizic – pentru că “mens sana in corpore sano”, aspectul fizic este de multe ori, un factor care influențează negativ stima de sine. Dacă nu îți place ce vezi în oglindă, cu siguranță nici nu vei gândi că meriți tot ce este mai bun. Așa că fă-ți un abonament la sală, rezervă-ți o ședință la spa, mergi la un tratament facial sau chiar la un tratament de remodelare corporală, dacă simți că este ceva ce îți va aduce satisfacție și că te va ajuta să te vezi cu alți ochi. Nimic nu este prea mult. Dacă te-ai hotărât chiar citind aceste rânduri, nu ezita să intri pe Abbate.ro și să îți permiți o zi de răsfăț. 
  3. Nu te mai compara cu cei din jur – este cel mai mare deserviciu pe care ți-l poți face. Fiecare persoană este diferită, cu toții avem trecuturi diferite, venim din medii diferite și avem experiențe de viață diferite. În zilele noastre, rețelele de socializare joacă un rol major în această capcană în care cădem cu toții la un moment dat, și anume capcana de a ne compara viața cu a celor pe care îi vedem pe internet. Data viitoare când te surprinzi comparându-te cu altcineva, adu-ți aminte de tot ce ai realizat până acum și de toate obstacolele pe care ai reușit să le depășești. 
  4. Învață să spui “NU” – persoanele cu o stimă de sine scăzută, de multe ori au dificultăți în a spune “nu” în diverse situații și în a lua atitudine în ceea ce îi privește. Începe să te pui pe primul plan și să îți prioritizezi nevoile, fie el fizice sau emoționale, indiferent ce înseamnă acest lucru pentru cei din jur. Până la urmă, modul în care tu te tratezi pe tine însuți reprezintă modelul pe care și ceilalți îl vor urma. 
  5. Fă ceva nou în afara zonei tale de confort –  fie că este vorba despre dobândirea unui nou skill sau întâlnirea unor oameni noi din afara grupului tău de prieteni, lucrurile care ne fac inconfortabili la început sunt cele care ne ajută cel mai mult să creștem. Astfel, vei fi surprins de cât de multă încredere și satisfacție îți va aduce o situație pe care nu credeai că ești capabil să o depășești. 

      Nu spune nimeni că procesul de recăpătare a stimei de sine este ușor sau că totul va veni de la sine. Ca orice alt proces în zona dezvoltării personale, necesită multă muncă și timp petrecut cu gândurile tale, dar în momentul în care vei începe să vezi îmbunătățiri și progres, viața va începe iarăși să capete nuanțe de roz. 

Sursa foto: Pexels.com

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exclusiv

Securitatea cibernetică – cât contează în era digitalizării?

Publicat

pe

Începi să observi din ce în ce mai mult efectele digitalizării la nivelul activității pe care o desfășori? Pe măsură ce spațiul virtual căpătă mai multă importanță, și numărul de pericole la care te expui sporește.

Practic, dacă te afli într-o poziție de management într-o companie multinațională și vrei ca informațiile din cadrul firmei să fie mereu în siguranță, investește într-un Intrusion Detection Systems: https://www.helinick.ro/solutii/securitate-electronica/. Ce este acesta? Află răspunsul din rândurile de mai jos!

Intrusion Detection Systems – ce este?

Sistemul te ajută să monitorizezi ușor activitățile desfășurate în rețea. Dacă unul dintre angajați accesează un site mailițios, echipa de IT este alertată de urgență.

Într-o eră în care informațiile sunt stocate digital într-o foarte mare proporție, iar fiecare companie își dorește să își protejeze datele, sistemul de detectare a intruziunilor acționează ca o barieră între firmă și site-urile prin intermediul cărora hackerii ar putea informații la care nu ar trebui să aibă acces.

Sistemul IDS, aplicabil pentru toate echipamentele companiei

Salariații din mediul corporatist beneficiază astăzi de echipamente de lucru, care le sunt puse la dispoziție de către companiile pentru care lucrează. Încă din prima zi, laptopurile de muncă sunt prevăzute cu sisteme IDS, datorită cărora echipele de IT pot monitoriza îndeaproape activitatea angajaților.

Atenție, însă! Sistemele IDS nu au rolul de a-i face pe angajați să se simtă supravegheați, ci de a-i proteja de activități suspicioase din punct de vedere cibernetic. Luând în considerare că numărul hackerilor și a celor care caută să obțină informații sensibile din cadrul unor companii, pe care ulterior să le vândă a crescut simților, protecția echipamentelor de lucru este absolut necesară.

Monitorizezi echipamentele, indiferent de unde lucrează angajații

Unul dintre cele mai mari avantaje de care te bucuri este că poți instala sistemul modern pe echipamentele companiei, indiferent dacă activitatea angajaților are loc de la birou ori de acasă. Ba mai mult, IDS este necesar imperios pentru salariații ce își desfășoară activitatea în regim remote, pentru că acasă aceștia ar putea fi și mai tentați decât la birou să acceseze site-uri externe firmei, de pe care cred că doar se informează, dar care să fie, de fapt, capcane cibernetice. Hackerii se ascund, de regulă, în spatele unor pagini de Internet aparent inofensive, dar care, o dată accesate, oferă răufăcătorilor acces la întreaga rețea a unei companii, dacă nu există un firewall foarte puternic la mijloc.

Ușor de monitorizat

Sistemele IDS funcționează foarte bine pe bază de alerte. Orice activitate suspicioasă din punct de vedere online este raportată echipei de IT, fiind mai apoi blocată, dacă se dovedește a fi un pericol. De asemenea, sistemele moderne îți permit să ai acces la rapoarte eficiente din toate punctele de vedere, cu ajutorul cărora să îmbunătățești securitatea informațiilor.

Protejezi datele companiei pe care o administrezi

Nu în ultimul rând, este bine să știi că un Intrusion Detection Systems te ajută să îți protejezi compania și datele acesteia în permanență, indiferent de zi și de oră. Este absolut necesar să dispui de un astfel de echipament, pentru a preveni atacurile în mediul online și să riști ca activitatea ta să se oprească brusc.

Accesează Helinick.ro și descoperă aici soluții moderne, ușor de folosit, prin care îți poți proteja business-ul. Fie că ai nevoie de Logical Access Control, de sisteme de pontaj ori de sisteme de stingere incendiu Helinick, partenerul tău de încredere îți vine în ajutor!

Date de contact:

Email: office@helinick.ro

Telefon: +(4021) 404 44 44, +(4021) 404 44 00

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este interpusul premierului Marcel Ciolacu în afaceri. Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În cadrul SGG dictează foștii baroni de Ialomița, Neacșu și Moraru, momentan expulzați în Sectorul 3 la Negoiță. Transelectrica a fost obligată în instanță să plătească peste 30 de milioane de lei drept salarii, prime, bonusuri și penalități către foști șefi concediați ilegal, și nu a făcut tot ce putea pentru a câștiga aceste procese, arată un raport al Curții de Conturi. Oamenii lui Ciolacu și-au dat singuri măriri de salarii cu de la sine putere. Au plătit membrii consiliului de supraveghere și ai directoratului cu până la 55.050 lei brut/lună, sume care depășeau nivelul maxim care le putea fi acordat.

(Preluare –  Anchetatorii.ro):

Odată ce a pus mâna pe Transelectrica, nepotul premierului și-a extins afacerile în domeniul energiei

Miță Ciolacu – Marcel Ciolacu

Două societăți la care Mihai Cristian, nepotul premierului Marcel Ciolacu, deține câte 50% din părțile sociale, au depus proiecte la Ministerul Economiei ca să primească ajutor de stat de peste 110 milioane lei din fonduri PNRR pentru producția de energie eoliană și solară. În acest moment, proiectele celor două companii sunt aprobate în evaluare, în etapa de precontractare.

În proiecte, cele două firme – Solar Energy Production și Development Power Solar Energy – se angajează să construiască, până la 31 decembrie 2025, două parcuri fotovoltaice în comuna buzoiană Stâlpu, pe un teren de circa 90 de hectare.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei, Solar Energy Production a depus un proiect în valoare de 233.324.849 lei, din care vrea să primească ajutor de stat de 61.672.320 lei pentru creare capacitate nouă de producere energie electrică. Cealaltă firmă, Development Power Solar Energy, a depus un proiect în valoare de 184.944.080,19 lei, din care ajutor de stat de 50.716.320 lei, tot pentru creare capacitate nouă de producere energie electrică.

Solar Energy Production și Development Power Solar Energy au fost înființate în aprilie 2022, pe site-ul Ministerului de Finanțe nici una neavând raportată cifră de afaceri sau număr de angajați, ci doar piederi de 365.488 lei, respectiv 336.810 lei. În Ghidul Solicitantului elaborat de Ministerul Economiei pentru acordarea acestor ajutoare se prevede că finanțările PNRR pot fi accesate și de către companii nou înființate.

Unul dintre avizele obținute de cele două firme a fost dat, în prima parte a acestui an, de firma de stat Transelectrica, la conducerea căreia a fost numit, ulterior, Ștefăniță Munteanu, consilier județean PSD Buzău și un apropiat al nepotului al lui Marcel Ciolacu, după cum o arată o fotografie din 31 decembrie 2019.

Referitor la afacerile sale anterioare, Cristian Mihai Ciolacu a declarat că, în 2022, cifra totală de afaceri a acestora a fost de ”Aproximativ 40 milioane RON, in marea majoritate cu obiect de activitate comerț.”

Premierul Ciolacu și-a împrumutat nepotul cu 100 de mii de euro din veniturile sale de la covrigărie și din salariul de bugetar

În 2021, el a fost co-fondator, în Timiș, al firmei de construcții Comuncas SRL, în care o are drept parteneră de afaceri și pe Mihaela Teodora, soția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, un apropiat al lui Marcel Ciolacu atât în PSD, cât și în viața personală.

Conform premierului, de această societate se leagă împrumutul de 490.000 de lei (aprox 100.000 de euro) pe care i l-a acordat nepotului și care figurează în declarația sa de avere. Banii ar fi fost investiți de Cristian Mihai Ciolacu drept capital sociale la înființarea Comuncas SRL.

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu

Transelectrica a plătit peste 30 de milioane de lei salarii și bonusuri câștigate în instanță de către foști șefi concediați ilegal. Adaosuri salariale de peste 35 milioane lei, în numai 3 ani, și prime de până la 20.000 lei per salariat, totul fără justificare, arată un raport al Curţii de Conturi.

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a fost obligată în instanță să plătească peste 30 de milioane de lei drept salarii, prime, bonusuri și penalități către foști șefi concediați ilegal, și nu a făcut tot ce putea pentru a câștiga aceste procese, arată un raport al Curții de Conturi.

În prezent, încă mai există și alte procese pe rol, așa că suma s-ar putea majora. Compania a acordat angajaților adaosuri salariale care au costat-o peste 35 de milioane de lei în numai 3 ani, dar și prime care ajung până la 20.000 de lei, fără a avea o justificare și fără a fi reflectate de performanță sau a fi motivate de vreo ocazie specială, mai arată raportul Curții de Conturi.

În plus, și-a plătit membrii consiliului de supraveghere și ai directoratului cu până la 55.050 lei brut/lună, sume care depășeau nivelul maxim care le putea fi acordat. De asemenea, compania a angajat inclusiv un lucrător comercial (adică un casier) pe un post în care acesta avea nevoie de alt tip de experiență. Lista neregulilor descoperite este lungă și o prezentăm pe scurt mai jos.

Curtea de Conturi inventariază în raportul din data de 4 aprilie circa 20 nereguli diferite descoperite pe parcursul ultimilor ani la Transelectrica
Curtea de Conturi inventariază în raportul din data de 4 aprilie circa 20 nereguli diferite descoperite pe parcursul ultimilor ani la Transelectrica. Conform raportului, compania de stat a acordat prime cu caracter special și adaosuri salariale, fără ca acestea să fie prevăzute în mod distinct în buget și fără ca ele să fie justificate de performanțe bune sau pentru evenimente speciale sau sărbători legale.

De exemplu, în anul 2020, cuantumul primelor a fost între 2.000 și 17.000 lei persoană, existând situații în care un salariat a primit două prime speciale în valoare totală de 20.000 lei.

Compania a acordat prime cu caracter special, în baza unor liste/tabele, în care sunt nominalizați salariați și cuantumul sumelor acordate, fără a avea la bază documente care să justifice scopul. Transelectrica nu a dovedit că a evaluat performanțele individuale ale salariaților pentru anul 2020 și aici aplicarea unor criterii de repartizare a sumelor/persoană.

De asemenea, compania a acordat și adaosuri salariale, conform statelor de plată în perioada 2020-2022 fără a fi justificate, nu a fost menționat scopul acordării lor, sărbătoarea legală sau evenimentul special așa cum prevede contractul colectiv de muncă.

Adaosurile salariale date de Transelectrica au fost de 16.937 lei/salariat și au fost acordate unui număr de 2.100 salariați, astfel că cheltuiala se ridică la peste 35 milioane de lei, în 3 ani.

Transelectrica a acordat indemnizații pentru membrii Consiliului de Supraveghere
Curtea de Conturi mai arată că Transelectrica a acordat indemnizații pentru membrii Consiliului de Supraveghere (cei numiți în anul 2020 pe un mandat de 4 ani) și pentru membrii Directoratului (cei numiți pe mandate provizorii în anul 2022) în alte condiții decât cele legale, depășind nivelul maxim pe care îl permitea legea guvernanței corporative.

Pentru cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere, remunerația a fost stabilită la 13.976 lei brut, iar ulterior a fost majorată la 15.532 lei brut/lună.

Curtea de Conturi atrage atenția în raport că, în cazul a 2 persoane selectate în baza eșantionării, nivelul indemnizației fixe acordate depășește nivelul maxim prevăzut de lege, calculat prin luarea în calcul a mediei (de 2 ori) pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată anterior numirii.

Totodată, pentru cei 5 membri provizorii ai Directoratului, compania a acordat o indemnizație fixă brută lunară de 46.597 lei brut/lună, pe care ulterior a majorat-o la 55.050 lei brut/lună.

Astfel, în cazul a 2 persoane din Directoratul selectate în baza eșantionării, nivelul indemnizației depășește nivelul maxim prevăzut de legea guvernanței corporative, calculat prin luarea în calcul a mediei (de 6 ori) pe ultimele 12 luni a câștigului salariat mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată anterior numirii.

Curtea de Conturi mai arată că Transelectrica a acordat avantaje unor membri provizorii ai Directoratului, precum cheltuieli cu chiria și transportul, în alte condiții decât cele legale. Pentru membrii care nu locuiau în București, compania a decontat contravaloarea chinei lunare în limita a 780 euro (fără TVA)/lună și contravaloarea transportului (rutier, aerian, feroviar) până la limita de 2.000 tei (fără TVA)/lună.

Transelectrica este parte într-un număr de 12 litigii în care foști membri ai Consiliului de Supraveghere și Directoratului

Curtea amintește că Transelectrica este parte într-un număr de 12 litigii în care foști membri ai Consiliului de Supraveghere și Directoratului, revocați în iunie 2021, au formulat acțiuni în pretenții (14.003.508 lei la care se adaugă dobânzi și actualizare cu indicele inflației), care fac obiectul unor arbitraje, aflate în diferite stadii procesuale.

Curtea de Conturi atrage atenția că Transelectrica nu a făcut tot ce putea pentru a câștiga aceste procese. „CNTEE Transelectrica SA nu în toate cazurile a folosit toate căile de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, fiind identificată situația în care, împotriva unei sentințe civile (nr. 3287/31.10.2018 pronunțate de Tribunalul București – Secția a Vl-a Civilă în dosarul nr. 43557/3/2017) compania a formulat apel peste termenul de 30 de zile prevăzut de lege (termen care este unul imperativ), fiind respins de Curtea de Apel care a constatat că apelanta- pârâtă Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA a formulat apelul tardiv. CNTEE Transelectrica SA, în baza acestei sentințe a efectuat cheltuieli în sumă totală de 4.230.801,30 lei (2.171.210 lei, remunerație valorificare OAVT; 773.687,71 lei, bonus de performanță; 1.186.511 lei, dobândă legală penalizatoare; 48.544,07 lei, cheltuieli de judecată; 51.017,52 lei, cheltuieli de executare silită; 915 lei, cheltuieli de judecată – apel contestație)”, mai arată Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a descoperit nereguli și în ce privește contractele de investiții ale companiei, printre care:

Prelungirea perioadei de execuție în cazul unor contracte de investiții, cu nerespectarea clauzelor contractuale, respectiv fără ca executantul să notifice Transelectrica imediat și în mod complet producerea forței majore și fără ca executarea lucrării să fie sistată.

Neurmărirca recuperării sumelor cu care a fost majorat prețul contractului (valoarea manoperei și profitul) în alte condiții decât cele legale. În contractul pentru Stația Electrică de Transformare 400/110/20 kV Domnești, unde antreprenor general a fost compania clujeană Energobit, Transelectrica a acceptat plata unor sume reprezentând diferențe la costurile cu manopera ofertată și executată în baza contractului. Compania a acceptat la plată facturi având anexate Tabele (întocmite de executant) cuprinzând diferențele la costurile cu manopera ofertată și executată în baza Contractului de lucrări. În justificarea sumelor incluse în aceste Tabele, au fost prezentate documente întocmite în mod neunitar de către Energobit SA, transmite Curtea de Conturi. Conform instituției, au fost constatate diferențe între formularul transmis companiei Transelectrica SA în data de 07.05.2018 și cel prezentat în instanță, în sensul înscrierii altor valori ale costului cu manopera și ale cotelor aplicate cheltuielilor indirecte și profitului: 5% (mai mari) față de 3% cheltuieli indirecte și 2% profit în formularul F3 prezentat în instanță. Astfel, Transelectrica a acceptat actualizarea prețului Contractului calculat în alte condiții decât cele legale, respectiv nu s-a limitat la actualizarea elementelor de cost/preț care au suferit modificărifla componenta manoperă), fiind majorate în mod nejustificat cheltuielile cu manopera și profitul.

Neîntreprinderea măsurilor de recuperare a penalităților de întârziere în cazul unui contract. Transelectrica a reziliat un contract fără a calcula și recupera penalitățile de întârziere pentru nefinalizarea la termen a execuției etapelor contractuale. Ulterior, compania a calculat penalități de întârziere de 10.195.849 lei și a solicitat executarea poliței de garantare privind buna execuție a contractului, care a fost respinsă ca fiind tardiv formulată.

Neurmărirea clauzelor contractuale în cazul contractului pentru staţia de la Bradu, de lângă Piteşti. Curtea de Conturi spune că Transelectrica nu a recuperat integral (620.687,62 lei) avansurile acordate executantului Romelectro SA, în condițiile în care acestea nu au fost justificate și utilizate integral, iar contractul a fost denunțat de executant. Compania nu a calculat penalități de întârziere pentru nerealizarea activităților aferente etapei a ll-a, până la data intrării în insolvență a Romelectro, mai arată Curtea de Conturi. De asemenea, compania nu a calculat penalități de întârziere pentru nerealizarea activităților aferente etapei a lll-a, de la încheierea duratei de execuție a lucrărilor, respectiv 19.04.2022, până la data denunțării contractului de către executant, respectiv 03.05.2022.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Exclusiv

Sibiu: O incursiune în inima Transilvaniei

Publicat

pe

De

bilete teatru Radu Stanca

Sibiul, oraș medieval fermecător așezat în inima Transilvaniei, te așteaptă să descoperi comorile sale ascunse și să te pierzi în povestea sa fascinantă. Fie că ești pasionat de istorie, cultură sau tradiții, Sibiul are ceva de oferit fiecăruia.

Piața Mare: Inima vibrantă a Sibiului, unde te poți plimba printre clădiri istorice colorate, cu o arhitectură ce reflectă influențe diverse, de la gotic la baroc și renascentist. Admiră detaliile arhitecturale bogate, cum ar fi ferestrele în oglindă, frescele exterioare și balcoanele ornate. Aici te poți relaxa la o terasă însorită savurând o cafea aromată sau un pahar de vin local, ascultând muzica live a artiștilor stradali.

Podul Minciunilor: Podul Minciunilor este o pasarelă pietonală din fier forjat, construită în anul 1856 deasupra străzii Ocnei, care face legătura între Orașul de Jos și Orașul de Sus al Sibiului. Legenda spune că podul nu s-a prăbușit niciodată, deși a fost construit fără piloni de sprijin. Acest lucru a dus la apariția legendei conform căreia podul are puterea de a detecta minciunile și se va prăbuși dacă cineva spune o minciună pe el.

Podul Minciunilor este un simbol al Sibiului și o atracție turistică populară. De pe pod se poate admira o panoramă frumoasă a centrului istoric al orașului.

Muzeul Brukenthal: O călătorie prin timp te așteaptă la unul din cele mai vechi muzee din România, unde vei descoperi o colecție impresionantă de artă europeană. Admiră picturi de maeștri ca Tiziano Vecellio, Rubens și Jan van Eyck, sculpturi renascentiste și baroce, mobilier vechi și arme din diverse epoci. Muzeul găzduiește și o bibliotecă bogată, cu manuscrise rare și ediții princeps.

Muzeul ASTRA: Un muzeu în aer liber te poartă în lumea satului tradițional românesc, unde vei descoperi case vechi din lemn și chirpici, mori de apă, biserici de lemn și ateliere meșteșugărești. Pășește în curțile tradiționale, admiră arhitectura specifică fiecărei regiuni etnografice și descoperă meșteșugurile autentice, ca țesutul la stâna, olăritul sau fierăritul. Participă la demonstrații practice și savurează preparate culinare tradiționale.

Turnul Sfatului: Urcă în vârful turnului gotic, simbol al orașului, construit inițial în secolul al XIII-lea. De la o înălțime de 70 de metri, te vei bucura de o panoramă spectaculoasă asupra Sibiului, cu clădirile sale vechi, străduțele pietruite și Piața Mare ca în palmă. Vizitează și muzeul de istorie din interiorul turnului, care te va purta prin vremurile de glorie ale Sibiului.

Catedrala Evanghelică: Admiră arhitectura gotică impozantă a catedralei, construită în secolul al XIV-lea. Explorează interiorul bogat decorat, cu vitralii colorate, orga veche și mormintele personalităților importante din istoria Sibiului.

Pasajul Scărilor: Un pasaj pietonal medieval te va duce din Piața Mare în Piața Mică, oferindu-ți o perspectivă unică asupra clădirilor vechi. Urcă și admiră arhitectura specifică a caselor din jur, cu ferestre boierești, ziduri groase și acoperișuri de țiglă.

O incursiune în cultură

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu: Unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Europa, ce are loc anual în acest an la sfârșitul lunii iunie. Bucură-te de spectacole de excepție din țară și din străinătate, prezentate pe diverse scene din centrul istoric al Sibiului.

Teatrul Național „Radu Stanca”: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu nu este doar un simplu spațiu cultural, ci o emblemă a orașului, un simbol al tradiției bogate și al spiritului artistic vibrant. Moștenirea sa bogată a contribuit semnificativ la obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu în anul 2007, o performanță unică ce evidențiază importanța sa culturală nu doar la nivel local, ci și pe plan european. Repertoriul vast al Teatrului Național „Radu Stanca”, cuprinzând peste 85 de spectacole diverse, atrage un public larg și divers. De la iubitorii de clasici la cei pasionați de producții contemporane, teatrul oferă o experiență culturală unică pentru fiecare (rezervă-ți aici cu ușurință bilete teatru Radu Stanca).

Festivalul Medieval: O călătorie în timp te așteaptă la acest festival care recreează atmosfera Evului Mediu, desfășurat, de obicei, în luna august. Pe străduțele pietruite ale centrului vechi vei întâlni cavaleri în armură, domnițe cu rochii vaporoase, meșteșugari care își prezintă arta și artiști stradali ce te vor duce cu gândul la vremuri apuse. Bucură-te de muzică live, dansuri tradiționale, spectacole de teatru de stradă și bucate delicioase pregătite la foc deschis.

Concerte și spectacole: Sibiul are o viață culturală vibrantă pe tot parcursul anului. Amatorii muzicii clasice se pot bucura de concerte ale orchestrelor filarmonice în sala splendidă a Palatului Brukenthal. Iubitorii de teatru pot alege din numeroase piese prezentate pe scenele teatrelor din oraș, iar pasionații de operă pot asista la spectacole de excepție la Opera Națională din Sibiu. De asemenea, pe tot parcursul anului sunt organizate concerte ale unor artiști români și internaționali din diverse genuri muzicale.

  • Muzee: Pe lângă Muzeul Brukenthal și Muzeul ASTRA, Sibiu găzduiește o serie de alte muzee interesante care te vor ajuta să descoperi cultura și istoria locală. Iată câteva sugestii:
    • Muzeul de Istorie Naturală: Adăpostește o colecție impresionantă de floră și faună din România și din întreaga lume.
    • Muzeul Farmaciei: Vei descoperi aici evoluția medicinei și farmaciei de-a lungul secolelor, cu exponate unice de medicamente, instrumente medicale vechi și mobilier specific.

Experiențe culinare

Pentru o experiență culinară autentică, explorează restaurantele tradiționale din centrul vechi sau din împrejurimile orașului. Aici vei descoperi atmosfera vibrantă a Sibiului și te vei bucura de preparate preparate cu ingrediente proaspete și de sezon.

Nu uita să vizitezi și piețele locale, unde vei găsi o varietate de produse proaspete, de la legume și fructe la brânzeturi și carne. Descoperă savoarea produselor locale și prepară-ți propriile delicii culinare în confortul apartamentului tău.

Evenimente speciale

Pe lângă festivalurile menționate anterior, Sibiul găzduiește o serie de evenimente speciale pe tot parcursul anului. Iată câteva exemple:

  • Târgul de Crăciun: Sibiul este renumit pentru târgul său de Crăciun, care transformă orașul într-o feerie a luminițelor, cu tarabe pline de decorațiuni festive, cadouri handmade și bunătăți tradiționale.
  • Sibiu Jazz Festival: Un festival de muzică jazz care are loc în aer liber, într-un parc din centrul orașului, în timpul verii.
  • Astra Film Festival: Un festival de film documentar și de ficțiune care are loc anual în toamnă.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din Sibiu

Exclusiv2 zile inainte

Securitatea cibernetică – cât contează în era digitalizării?

Începi să observi din ce în ce mai mult efectele digitalizării la nivelul activității pe care o desfășori? Pe măsură...

Uncategorized3 zile inainte

TikTok anunță actualizări și parteneriate noi pentru o mai bună transparență în domeniul AI

București, 9 mai 2024 – TikTok anunță astăzi noutăți legate de legate de eforturile prin care îi ajută pe creatori...

Eveniment3 zile inainte

Studiu Aqurate: Românii și-au pregătit casa, au investit în echipamente, aer condiționat și hrană pentru animale, înainte de Sărbătorile Pascale

Curățenia de primăvară și pregătirea casei pentru sezonul cald au produs cea mai mare creștere în categoria Hardware, ce include...

Eveniment3 zile inainte

Samsung sărbătorește un deceniu de leadership pe piața globală a soundbar-urilor

București, România – 8 mai 2024 – Samsung Electronics și-a menținut poziția de lider în piața globală a soundbar-urilor timp de...

Eveniment4 zile inainte

Samsung Electronics menține poziția de lider pe piața globală a televizoarelor pentru al 18-lea an consecutiv

București, România – 8 mai 2024 – Samsung Electronics și-a menținut supremația pe piața globală de televizoare pentru al 18-lea an...

Uncategorized4 zile inainte

Criterii în alegerea manualelor școlare: Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

București, 8 mai 2024 – Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al...

Eveniment5 zile inainte

8 cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 Mai

Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din...

Viața în Sibiu6 zile inainte

Despre ochelarii clip on

Unele modele de ochelari clip-on vin cu lentile colorate sau cu forme unice, permițând purtătorilor să-și exprime personalitatea și stilul...

UncategorizedO săptămână inainte

Descoperiți Trecutul și Viitorul Meseriei de Spengler

De la primele acoperișuri de lut până la structurile metalice și ecologice de astăzi, meseria de spengler a traversat secole...

Afaceri2 săptămâni inainte

Firma de acoperișuri în Steiermark: Servicii de top pentru tine

Firma de acoperișuri din Steiermark, Dachdecker und Spengler, este alegerea ideală pentru orice nevoie de reparații sau înlocuire a acoperișurilor....

Afaceri2 săptămâni inainte

Servicii profesionale de acoperișuri în Austria Inferioară cu TopDachService

Dacă sunteți în căutarea unei companii de încredere pentru servicii de Dachdecker, Dachsanierung sau Spengler în Oberösterreich, Top Dach Service...

Eveniment2 săptămâni inainte

Dachdecker de încredere în Wien, Mathias Dachdecker

Dacă ești în căutarea unei firme de Dachdecker de încredere în Wien, Mathias Dachdecker este soluția perfectă. Cu o experiență...

Afaceri2 săptămâni inainte

Cum să-ți deschizi primul cont de investiții: Pașii esențiali pentru începători

Investițiile pot reprezenta o modalitate eficientă de a-ți crește economiile și de a-ți construi securitatea financiară pe termen lung. Deschiderea...

Exclusiv2 săptămâni inainte

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu – Ziarul Incisiv de Prahova

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este...

Turism2 săptămâni inainte

Ghid turistic al parcurilor naturale din judeţul Vâlcea

În inima României, departe de agitația orașelor și a vieții moderne, se află județul Vâlcea, o perlă a naturii încă...

Uncategorized2 săptămâni inainte

Zyxel Group recunoscut în Anuarul de sustenabilitate 2024 al S&P Global

Zyxel Group a fost numit în Top 5% dintre cei mai performanți  și este unul dintre cei patru furnizori din...

Știrile Săptămânii