Prin prisma numeroaselor avantaje pe care le ofera, sticla este unul dintre materialele care nu lipseste din cadrul nici unui proiect de constructii. Cu toate ca este privita drept un material fragil, noile tehnologii care sunt folosite in productia de sticla au permis ca acest material sa fie unul mult mai sigur si mai rezistent in timp.
Aceste inovatii au permis chiar un plus de siguranta a sticlei la incendiu. In prezent exista produse in care sticla cu rezistenta la foc poate fi utilizata inclusiv pentru pereti si usi cu scopul de a folosi extinderea fumului, a focului si a gazelor rezultate in urma unui incendiu. Sticla antifoc poate fi inclusa in strategia integrata in prevenirea si stingerea incendiilor pentru toate tipurile de spatii sau imobile.
Caracteristicile sticlei antifoc
Sticla cu rezistenta la foc se mai numeste si sticla termorezistenta si reprezinta un tip special de sticla laminata care a fost realizata prin adaugarea mai multor folii intumescente. Rolul acestor folii este acela de a preveni extinderea incendiului. Pe piata produselor antifoc se regasesc diferite tipuri de sticla, in functie de protectia pe care o ofera si in functie de rezistenta calculata in minute la incendiu.
In cazul in care avem sticla EI90 vorbim despre o sticla care rezista 90 de minute la incendiu si ofera protectia atat pentru foc si fum, cat si pentru focar. Categoria EI inseamna Integrity and Insulation si este o sticla confectionata prin folosirea a doua sau mai multe folii securizate legate prin intermediul unui gel transparent. Cifra indica numarul de minute care inseamna rezistenta la foc, acest numar de minute variind de la 30 pana la 120 de minute.
Clasa E (Integrity) este sticla antifoc conceputa pentru a asigura protectie impotriva focului si a fumului, dar fara a proteja de radiatiile termice si fara a asigura izolare termica in cazul unui incendiu. O alta clasa din categoria sticlei antifoc este clasa EW (Radiation Control). Aceasta clasa este eficienta pentru a oferi protectie impotriva focului si a fumului, dar si pentru reducerea radiatiei termice.
Principiul de functionare al sticlei antifoc
In eventualitatea unui incendiu, sticla antifoc va fi actionata in momentul in care temperatura ajunge la aproximativ 100 de grade Celsius. In acest punct folia intumescenta din interiorul sticlei va actiona similar cu un scut de protectie si va asigura prevenirea patrunderii flacarilor, ajutand inclusiv la reducerea sau chiar la blocarea transmiterii caldurii provocate de incendiu.
In acest mod se asigura o rezistenta la incendiu a sticlei care este folosita pentru pereti, usi sau chiar ferestre. Trebuie spus ca daca vrei sa beneficiezi de o rezistenta mai indelungata, se recomanda varianta de sticla cu rezistenta de mai multe minute. Poti gasi astfel de sticla EI90 sau chiar cu rezistenta de 120 de minute in oferta producatorilor autorizati de produse antifoc.
Unul dintre producatorii cu o lunga experienta in acest domeniu de activitate este Arcom Glass. Intreaga oferta de produse antifoc poate fi consultata pe www.fireglass.ro.