Cultură
Filarmonica ”Ion Dumitrescu” emblema culturală a Râmnicului !

Dacă anul 2024 debuta muzical la filarmonica vâlceană cu un Concert extraordinar prilejuit de Ziua Culturii Naționale, atât simfonicul vâlcean cât și Euphonia aveau să susțină nu mai puțin de 97 de evenimente muzicale, pentru că nu-i așa, tot ce este autentic muzical, autentic cultural, este un eveniment.
Au fost seri minunate pe scena filamronicii, cu invitați de talie mondială dar și cu tineri de excepție care cu siguranță peste ani vor înnobila marile scene muzicale și vor fi adevărați vectori de imagine ai scenei vâlcene care i-a încurajat la debutul lor artistic.
Superbele concerte ale lui Beethoven, pentru pian și orchestră, foarte multe concerte de Mozart pentru pian, pentru vioară, pentru violoncel, pentru instrumente de suflat, concerte romantice semnate de Saint Saens, Johannes Brahms, muzică românească vocală instrumentală sau corală, povești muzicale pentru copii, concete de tip fusion realizate cu ansambluri, formații sau artiști cunoscuți și bineînțeles numeroase simfonii clasice și romantice au răsunat și au fost aplaudate de publicul devenit din ce în ce mai numeros în anul 2024, în sala Lahovari.
Merită amintite momentele inedite atât din punct de vedere repertorial, așa cum au fost primele audiții, nu puține la număr dar și soliștii mai speciali invitați de managementul filarmonicii. Să începem cu italianul Carlo Torlontano care a încântat publicul vâlcean cu un repertoriu inedit intepretat la un instrument extrem de rar – alphorn. Un instrument cu o lungime impresionantă (4 metri) dar cu un sunet cald, specific Alpilor . O muzică malteză a impresionat deopotrivă publicul vâlcea sub bagheta dirijorului maltez Colin Attard care a fost la Râmnicu Vâlcea în luna martie. Colaborarea de excepție cu Filarmonica ”Oltenia” din Craiova a punctat la Râmnicu Vâlcea câteva momente extraodinare pe parcursul anului 2024 și aici amintim: Recitalul ”Dal Classico al quasi leggero”, Concertul ”Puccini” la care a contribuit semnificativ și Institutul Italian de Cultură din București, Concertul ”Șostakocivi – Bizet” .
Un dialog al maeștrilor a încântat la superlativ publicul meloman pe 18 martie pentru că excepționalul violonist Florin Croitoru l-a tălmacit pe Ceaikovski iar dirijorul Gianluigi Zampieri a conturat și complet programul cu Simfonia a 7 a de Beethoven dar și cu o primă audiție – Introducere și fuga de G. F. Haendel. Maestrul Tiberiu Soare a dirijat la Râmnicu Vâlcea orchestra simfonică tot în luna martie când tânărul violonist Antonio Piculeață a interpretat Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms. O altă colaborare onorantă pentru simfonicul vâlcean a fost în 2024 cu Filarmonica ”Paul Constantinescu” din Ploiești care a invitat atât corul Euphonia cât și orchestra simfonică.
Am fost prezenți la Ploiești în Requiem-ul de Mozart, am fost prezenți la Ploiești cu ”Povestea din Bucureștiul de odinioară”. Și pentru că orchestra Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” este orchestra oficială a proiectului inițiat de actrița Miruna Ionescu și de violonistul Valentin Albeșteanu, am fost invitați la București la sala Radio pentru a susține concertul de gală din cadrul Festivalului Internațional de Muzică Interbelică – Ediția I. În anul 2025 pe 6 iulie, orchestra Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” a fost deja invitată la ediția a II a. Proiectul menționat a continut pe tot parcursul anului 2024 iar orchestra vâlceană a mai susținut 2 concerte și la Slobozia. Concertul pascal a fost și în 2024 un eveniment deosebit, corul Euphonia și orchestra simfonică, prezentând sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu selecțiuni din Requiemul de Mozart.
Festivalul Tinere Talente , ediția 44, prezidat de de distinsa dr. Pianist și muzicolog Ilinca Dumitrescu s-a desfășurat la Râmnic pe 12 și 13 mai iar noutățile și surprizele cu care instituția vâlceană i-a obișnuit pe melomani, nu au încetat să apară: am avut pe scenă un cor de copii excepțional și un moment de balet suținut de elevele Școlii Balet Central din Râmnicu Vâlcea. Gala festivalului a adus pe scena filarmonicii 3 tineri de excepție, pianista Inya Cutova, violonistul Mihai Magîr și clarinetistul Vlad Oberșterescu, în deschidere publicul putând audia 2 arii de operă în interpretarea Mariei Cazacu.
New Phill Jazz Band – formația de jazz a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” a revenit pe scena în luna mai cu un concert deosebit iar invitații filarmonicii, Atheneum Brass Quintet au fost prezenți la Râmnicu Vâlcea cu ocazia atestării documentare a municipiului.
Ziua de luni 20 mai 2024, va rămâne cu siguranță în istoria culturală a Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru ca pe scena Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” a fost prezentă într-un concert eveniment, mezzosoprana Viorica Cortez, o voce monumentală, de renume mondial care la vârsta senectuții a susținut un concert impresionant în compania orchestrei simfonice a filarmonici dirijate de Alexandru Ilie. Primarul Municipiului, Mircia Gutău a fost prezent la concert și a oferit un superb buchet de flori distinsei artiste.
De ziua copilului, pe 1 iunie Euphonia a concertat în scuarul Mircea cel Bâtrân oferind tinerilor melomani o muzică superbă culeasă cu atenție de dirijorul Marian Stroe din repertoriul internațional al muzicii desenelor animate.
Compania Balet Central și Școala de balet, au mai punctat 3 momente extraordinare pe scena filarmonicii, în luna iunie , în luna noiembrie când a avut loc cel mai complet spectacol de muzică și balet – ”Cronicile lui Vivaldi”, cu orchestră și solist live și pentru a doua oară de la debutul în 2023, alături de Orchestra vieneză Johann Strauss sub bagheta lui Russell McGregor. Iată așadar, în doar un an, câteva colaborări deosebite ale simfonicului vâlcean cu Școala de balet din Râmnicu Vâlcea, o instituție cu o activitate din ce în ce mai dinamică.
Recitalul ”Bijuterii Muzicale” propus de pianista Ilinca Dumitrescu și de fagotistul Vasile Macovei a fost o revelație pentru publicul meloman atât din punct de vedere al repertoriului ales cu multă insiprație dar și de momentul lansării cărții ”Poezii” semnat de poeta Mariana Dumitrescu, mama distinsei pianiste, o poetă remarcabilă pe care, publicul meloman a descoperit-o în prezentarea serii dar și în muzica pentru care a scris memorabilele versuri.
Ziua iei i-a adus la Râmnicu Vâlcea pe protagoniștii Kronstadt Quintet, conduși de maestrul Florin Ionescu Galați, violonistul care nu mai are nevoie de nicio prezentare și care în 2024 a mai fost invitat în calitate de solist la Râmnicu Vâlcea.
Stagiunea 29 a fost încheiată de la pupitru de Tiberiu Dragoș Oprea care l-a avut ca invitat pe pianistul Răzvan Dragnea. Stagiunea s-a încheiat trimumfal cu Concertul nr. 5 de Saint Saens și cu Simfonia ”Din lumea Nouă” de Antonin Dvorak.
Un prim estival a deschis vara muzicală cu Concertul Euphonia intitulat sugestiv ”Oldies but Goldies” sub bagheta lui Eduard Dinu. Orchestra a revenit pe 14 iulie, după festivalul amintit de la sala Radio, și a oferit publicului vâlcean estivalul ”Summer Vibes” cu Analia Selis într-un program deosebit de potrivit cu sezonul. Prim flautista orchestrei vâlcene, Claudia Iordache a fost invitată în concert, de această dată oferind publicului câteva lucrări pentru nai și orchestră, simfonicul vâlcean fiind condus inspirat de maestrul Daniel Manasi.
Pe 27 iulie, dirijorul Codruț Scurtu propunea în Parcul Zăvoi, un concert extraordinat institulat ”Imnul lui Pann”. Euphonia și formația de muzică veche – Arheon au ridicat publicul în picioare fiind aplaudați minute în șir.
Ziua Imnului național, prevestită de ”Imnul lui Pann” a fost marcată de orchestra simfonică cu un concert de excepție, structurat în 2 părți: Anotimpurile de Vivaldi în intepretarea Deliei Diaconescu și ”3 tenori ieșeni” , Andrei Fermeșanu, Andrei Apreotesei și Florin Guzgă. Orchestra Simfonică l-a avut la pupitru pe Tiberiu Oprea, concertul fiind un adevărat regal muzical oferit vâlcenilor în Stagiunea Estivală.
Ploiești Jazz Trio a concertat la Râmnicu Vâlcea în estivalul din 2 septembrie iar pe 9 septembrie, maestrul Florian Lungu, o adevărată legendă a jazz-ului românesc a prezentat într-un stil inegalabil, o scurtă istorie a jazz-ului mondial. Formația Dixie a completat excepțional concertul cu intervenții muzicale perfect adaptate unui estival de septembrie.
După un recital de muzică românească și un estival de septembrie pentru copii, a fost deschisă Stagiunea cu numărul 30 a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” cu un concert simfonic ce a avut ca primă audiție Simfonia I de Alexandr Borodin.
Pe 7 septembrie, pianistul Mădălin Voicu jr. a oferit melomanilor vâlceni concertul nr. 23 pentru pian și orchestră de Mozart , concert pe care a dorit să îl susțină în memoria marelui violonist Ion Voicu pentru ca a doua zi pe 8 septembrie să modereze un recital – dialog, unde l-a avut ca invitat pe actorul Dan Puric. A fost primul episod din ceea ce sperăm să mai poată fi realizat pe scena filarmonicii sub titlul „Conferințele filarmonicii vâlcene”.
”Imperialul” – concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven, nu putea lipsi nici în această stagiune din repertoriul instituției iar tânărul Robert Bașcoveanu a impresionat publicul prezent la concert. Maestrul Daniel manasi a condus exemplar de la pupitru orchestra simofnică încheind seara cu un alt ”șlagăr” simfonic – Simfonia 40 de Mozart, pentru care a primit aplauze îndelungi.
Merită amintiți câțiva invitați ai filarmonicii din 2024 : Dirijorii Gheorghe Costin, Svilen Simeonov din Bulgaria, Radu Zaharia, Lorenzo Biaggi, Theo Wolters, Alexandru Ganea, Walter Hilgers, tinerii soliști: Sabin Bănescu și Miruna Măciucă – pian, Vlad Oberșterescu – clarinet, Marco Solinas – tenor, ș.a.
Sfârșitul anului a adus publicului vâlcean câteva concerte memorabile, cele mai importante fiind: Concertul pentru copii – Magic of Disney, Cronicile lui Vivaldi – muzică și balet, Veste de Poveste cu Ariel și Euphonia, Concertul orchestrei Johann Strauss Ensemble și bineînțeles ultimul concert al anului 2024 – mult așteptatul Concert de Colinde susținut atât de Corul Euphonia cât și de orchestra Simfonică, dirijorii Marian Stroe și Tiberiu Dragoș Oprea, propunând repertorii deosebite care au pregătit publicul entuziast pentru Sfintele Sărbători de iarnă!
Petruț Constantinescu – Manager al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”
Cultură
Armonii baroce la Râmnicu Vâlcea

Concertul susținut de celebrul violonist Florin Ionescu-Galați pe scena Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, pe 7 aprilie 2025, l-a adus de această dată pe maestru într-o dublă ipostază: solist și dirijor. Programul propus a reunit lucrări ale muzicii baroce– Bach și Pergolesi. Intitulat sugestiv „Eleganță și Rafinament în Baroc” concertul a reflectat profunzimea perioadei amintite dar, a și fost ”colorat” cu celebra Ave Maria, semnată de romanticul Franz Schubert. S-a creat astfel un reușit un dialog între tradițiile barocului și elementele timpurii ale romantismului, explorând legătura universală dintre rigoarea formală, complexitatea emoțională și eleganța estetică a acestor epoci.
Alegerea repertoriului care a inclus un baroc autentic (Bach și Pergolesi) și un romantic influențat de baroc (Schubert) a sugerat intenția clară de a ilustra cum tradițiile unui stil pot influența nașterea altuia. Spre exemplu, polifonia complexă a lui Bach și sensibilitatea melodică a lui Pergolesi își regăsesc ecoul în armoniile subtile și expresivitatea melodiilor lui Schubert.
Muzica barocă adesea se bazează pe o structură matematică și ornamentație elaborată, în timp ce muzica romantică este mai permisivă și orientată către emoție. Prin juxtapunerea acestor stiluri, concertul a creat o atmosferă fertilă pentru explorarea contrastelor stilistice, dar și pentru evidențierea punctelor de convergență, cum ar fi eleganța frazelor muzicale și atenția la detalii.
Interpretarea unei lucrări precum Ave Maria de Schubert în cadrul unui concert majoritar baroc ar putea sa fi percepută ca o invitație de a transcende granițele epocilor, oferindu-i publicului o experiență care oscilează între meditație spirituală și pasiune artistică. Această alegere sugerează că tema concertului nu a fost doar estetică, ci și una puternic emoțională.
Florin Ionescu-Galați s-a evidențiat ca un muzician deosebit capabil să echilibreze două roluri: acela de păstrător al autenticității baroce și de traducător al emoției universale. Interpretarea sa a fost de excepție, cu o tehnică impecabilă și o sensibilitate aparte.
Prin folosirea contrastele dinamice orchestra a a subliniat mesajele emoționale ale pieselor.
În Pergolesi, a fost evidențiat farmecul tipic italian printr-o tehnică fluidă, însă fără a pierde intensitatea momentelor dramatice. Acest concert a avut o semnificație mai profundă decât simpla interpretare muzicală: a fost o declarație despre continuitate, despre cum muzica, indiferent de epocă, poate uni prin frumusețe și semnificație. Alegerea lui Florin Ionescu-Galați de a aduce împreună tradiții baroce și romantice a subliniat universalitatea limbajului muzical.
Concertul a reușit să fie nu doar o demonstrație tehnică, ci și un moment de reflecție pentru public asupra conexiunilor culturale și emoționale ce traversează timpul.
Cristian Ovidiu Dinica
Administrație locală
Bine ați venit la Construcții Sibiu – Expertul Dumneavoastră în Construcții Industriale și Infrastructură

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul construcțiilor, Construcții Sibiu s-a impus ca un partener de încredere pentru proiecte industriale și de infrastructură în Sibiu și în regiunea înconjurătoare. Echipa noastră de profesioniști calificați și echipamentele de ultimă generație ne permit să oferim soluții complete și personalizate pentru fiecare client.
Construcții Sibiu este o companie dedicată excelenței în construcții, având ca obiectiv principal satisfacerea cerințelor clienților într-un timp optim. Ne mândrim cu o echipă de meseriași de top, calificați, care abordează fiecare proiect cu profesionalism și atenție la detalii. Filosofia noastră se bazează pe construirea unor relații solide cu clienții, fundamentate pe încredere reciprocă și comunicare transparentă.
Servicii Profesionale de Instalații Industriale
La Construcții Sibiu, ne specializăm în instalații industriale esențiale pentru infrastructura modernă. Oferim:
-
Sisteme complete de apă și canalizare, incluzând sudură electrofuziune autorizată, asigurând durabilitate și eficiență în transportul apei.
-
Montaj cămine cu instalațiile aferente și branșamente de apă și canalizare, garantând conexiuni sigure și conforme cu standardele în vigoare.
-
Instalare hidranți, extinderi de rețea și stații de pompare pentru a asigura un flux continuu și fiabil de apă în diverse locații.
-
Stații de epurare și fose septice eficiente, contribuind la gestionarea responsabilă a apelor uzate și protecția mediului înconjurător.
Pe lângă instalațiile industriale, oferim o gamă variată de servicii pentru a răspunde tuturor nevoilor dumneavoastră în domeniul construcțiilor:
-
Lucrări de pavaje: Realizăm pavaje durabile și estetice pentru drumuri, trotuare, curți și alte suprafețe, utilizând materiale de calitate superioară și tehnici moderne de montaj.
-
Furnizare de agregate: Dispunem de o gamă variată de agregate pentru construcții, potrivite pentru diverse aplicații în proiectele dumneavoastră.
-
Demolări: Efectuăm lucrări de demolare în condiții de siguranță, respectând normele și reglementările în vigoare, pregătind terenul pentru noi dezvoltări.
-
Lucrări de terasamente și drumuri: Oferim servicii de decopertări, defrișări, amenajare rigole și construcție sau reabilitare de drumuri, asigurând infrastructura necesară pentru diverse proiecte.
-
Închiriere utilaje: Punem la dispoziție o varietate de utilaje performante, precum excavatoare, buldoexcavatoare, miniexcavatoare, basculante, miniîncărcătoare frontale, cilindri compactori și compactoare, pentru a facilita desfășurarea eficientă a lucrărilor.
Transformă-ți Ideile în Realitate
Indiferent de complexitatea proiectului dumneavoastră, suntem aici pentru a transforma ideile în realitate. Cu resursele și expertiza noastră, putem aborda orice provocare și livra rezultate care depășesc așteptările. Contactați-ne astăzi pentru a discuta despre cum putem să vă aducem viziunea la viață.
La Construcții Sibiu, ne angajăm să realizăm cerințele clienților în cel mai scurt timp posibil, cu ajutorul unor meseriași de top, calificați. Satisfacția clienților este prioritatea noastră principală, de aceea suntem întotdeauna disponibili pentru a discuta și a înțelege pe deplin nevoile acestora, construind relații bazate pe încredere reciprocă. Oferim soluții eficiente și ne asumăm responsabilitatea de a livra rezultatele promise.
De asemenea, suntem profund angajați în proiecte sociale și în dezvoltarea continuă a competențelor profesionale ale echipei noastre. Perfecționarea abilităților reprezintă un pilon central al culturii noastre organizaționale, iar căutarea constantă a oportunităților de îmbunătățire ne definește activitatea.
Servicii de Calitate Superioară
Ne propunem să oferim servicii de calitate superioară, cu un accent puternic pe inovație, sustenabilitate și satisfacția clienților noștri. La Construcții Sibiu, fiecare proiect este o oportunitate de a demonstra expertiza noastră și de a contribui la dezvoltarea comunității. Alegeți-ne ca partener în realizarea proiectului dumneavoastră și beneficiați de experiența și profesionalismul nostru.
Pentru a afla mai multe despre serviciile noastre sau pentru a discuta despre proiectul dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați:
-
Locație: Sibiu
-
Email: info@constructiisibiu.com
-
Telefon: 0756 025 734
Afaceri
Alege ustensile de calitate pentru o bucătărie funcțională și modernă

Atunci când vine vorba de gătit, ustensile de bucătărie pot face diferența între un preparat bun și unul extraordinar.
Într-o bucătărie funcțională și modernă, fiecare instrument joacă un rol important, iar alegerea celor de calitate superioară nu doar că îți îmbunătățește performanțele culinare, dar te ajută și să economisești timp.
Dacă îți dorești o bucătărie care să fie atât eficientă, cât și plăcută estetic, trebuie să alegi ustensile care sunt potrivite nevoilor tale și care îți vor oferi un control total asupra procesului de gătire.
De ce este important să alegi ustensile de calitate
Când îți echipezi bucătăria cu ustensile de calitate, îți asiguri că fiecare preparat va fi pregătit la cel mai înalt nivel. Iată de ce merită să investești în ustensile de top:
1. Durabilitate și rezistență
Ustensilele de calitate superioară sunt realizate din materiale rezistente care pot face față utilizării intense și frecvente. De exemplu, cuțitele de calitate sunt fabricate din oțel inoxidabil de înaltă performanță, care rămâne ascuțit pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru îți permite să economisești bani pe termen lung, deoarece nu va fi nevoie să le înlocuiești frecvent.
2. Performanță îmbunătățită
Ustensilele de calitate sunt mult mai precise și eficiente în utilizare. Un cuțit bine ascuțit va tăia ingredientele mult mai ușor și mai rapid, iar o tigaie de calitate va distribui căldura uniform, oferindu-ți o gătire perfectă. Aceste ustensile te ajută să economisești timp, să controlezi mai bine procesul de gătire și să obții rezultate consistente.
3. Estetică și funcționalitate
Într-o bucătărie modernă, estetica este la fel de importantă ca și funcționalitatea. Ustensilele de calitate sunt disponibile în designuri elegante, care se potrivesc perfect cu decorul bucătăriei tale. În plus, multe dintre acestea sunt concepute pentru a fi ergonomice, ceea ce le face mai confortabile și mai ușor de utilizat.
Cum să alegi ustensilele potrivite pentru bucătăria ta
Alegerea ustensilelor potrivite depinde de nevoile tale și de stilul tău de gătit. Dacă îți place să gătești frecvent, investirea într-un set complet de ustensile este o alegere excelentă. Dacă ai o bucătărie mai mică, poți opta pentru ustensile multifuncționale, care îți economisesc spațiu. Asigură-te că alegi produse din materiale durabile, care sunt ușor de curățat și care nu îți vor altera gustul preparatelor.
Ustensilele de calitate fac diferența în bucătărie
O bucătărie funcțională și modernă începe cu ustensile de calitate. Acestea îți vor îmbunătăți gătitul, îți vor economisi timp și îți vor oferi rezultate excelente de fiecare dată. Investește în ustensile care sunt durabile, eficiente și care se potrivesc stilului tău de gătit, și vei transforma orice moment petrecut în bucătărie într-o adevărată plăcere culinară.
-
Socialacum 3 ani
3 recomandări de termostate pentru locuința ta
-
Afaceriacum 3 ani
Karpatia Canalizari intra pe piata din Sibiu cu servicii de vidanjare si reparatii
-
Evenimentacum 7 ani
Medieșean băut, tras pe drepta de polițiștii rutieri
-
Culturăacum 7 ani
Expoziția „Sârmă și Vin” la Muzeul de Artă Contemporană Sibiu
-
Socialacum 7 ani
De ce videochatul are atât de mult succes și de ce bărbații apelează la aceste servicii?
-
Uncategorizedacum 6 ani
Unde gasesti, la precomanda, huse pentru Samsung Galaxy S10 Lite
-
Exclusivacum 1 an
PROMO/Bombele din ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti/Ziaristul STAVRI CATALIN , zis PESTE, un pseudo ziarist dar dovedit narcoman, santajist si spagar este in „corzi”(IV)/Scandalul White Tower are îngrengături neimaginabile – Ziarul Incisiv de Prahova
-
Exclusivacum 2 ani
Ordinea publica nu se apara cu contabili, cu psihologi, cu consilieri juridici. O aperi cu politisti. In strada.